Ana Sayfa > Hizmetler
12 Temmuz 2019 Tarihli ve 30829 No'lu Resmi Gazetede yayımlanan “Sıfır Atık Yönetmeliği” 'nin amacı, hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına, yaygınlaştırılmasına, geliştirilmesine, izlenmesine, finansmanına, kayıt altına alınarak belgelendirilmesine ilişkin genel ilke ve esasların belirlenmesidir.
31.12.2020 tarihine kadar “Sıfır Atık Belgesi” alması zorunlu olan sektörlerin listesi aşağıda yer almaktadır.
20 Yılı aşkın tecrübemizle ve uzman kadromuzla "Sıfır Atık Belgesi" alınması konusunda güvenilir ve en hızlı bir şekilde sizlere hizmete vermekteyiz. İşiniz İşimizdir.
31 Aralık 2020 Tarihine Kadar Sıfır Atık Belgesi Alması Gerekenler
Burçed Mühendislik olarak uzman kadromuz ile yaşanılabilir bir çevre için profesyonel hizmet vermekteyiz.Hizmet detaylarımıza yan menüde bulunan sekmeleri kullanarak erişebillirsiniz.
-YEREL İZİN VE SÜREÇLERİN TAKİBİ DANIŞMANLIĞI
Proje ile ilgili yerel olarak tüm kurumlara yapılan başvurular uzman ekibimiz tarafından titizlikle takip edilir. İlgili kurumlar tarafından istenen bilgi, belge, rapor ve analiz vb. dokümanlar temin edilir.
-PROJE ALANI YASAL UYGUNLUK DEĞERLENDİRME
Yatırımcı proje alanını belirlerken tarafımıza başvurduğu durumlarda tüm yasal mevzuat proje konusu üzerinden taranır. Gerektiği durumlarda ilgili kurumlarla şifaen görüşmeler yapılır. Ve proje alanının proje konusuna yasal yönden uygunluğu hakkında rapor hazırlanır. Bu rapor bizim işimizi doğru alanda yapmamızı ve yatırımcının da doğru alana yatırım yapmasını sağlamaktadır. Bu rapor ile yatırımcı işin en başında yoğun bir mevzuat yükümlülüğü içinde yatırımın geleceği için doğru planlama yapabilmekte ve öngörülmeyen maliyetlerini azaltabilmektedir.
-ULUSLARARASI STANDARTLAR VE PROJELERDE UYGUNLUK DEĞERLENDİRME
Bazı yatırımcılarımız uluslararası kuruluşlar tarafından da denetlenebilmektedir. Bu durumda yatırımcımızın yerel mevzuat yanında uluslararası standartlara uyumu hakkında çalışmalar yapmaktayız.
Motor yağı değişimi yapılan işletmeler, Atık Yönetimi Yönetmeliğinin 13 üncü maddesindeki hükümler doğrultusunda geçici depolama alanı kurmakla, il müdürlüğüne başvurarak Ek-3’te yer alan belgeyi almakla, Bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmakla, motor yağı değişimine ilişkin bilgileri çevrimiçi programı kullanarak bildirmekle ve onaylamakla yükümlüdür.
Motor yağı değişimi yapılan akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler, kamu kurum/kuruluşları, belediyeler, madencilik faaliyeti gösteren işletmeler ve diğer motor yağı değişimi yapılan işletmeler "Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi" almakla yükümlüdür.
Bağımsız bir hukuk disiplini olarak ortaya çıkan çevre hukuku; hukukun temeli olan ‘hak tanıma’ temel düşüncesini sadece insanın insanla değil, doğa ile insan arasındaki ilişkinin düzenlenmesine doğru genişleten ve yaygınlaştıran toplumsal ötesi bir hukuk dalı olmuştur.
Ülkemiz Avrupa Birliği ile entegrasyon aşamasında çevre hukuku alanında büyük gelişme kaydetmiştir. Çevre başlığının açılması ile on civarında olan kanun, yönetmelik ve genelge sayısı günümüzde doksan civarına kadar çıkmıştır. Bu durum çevre alanında bir mevzuat uzmanlığı yaratmıştır.
Bu gelişen durum ile günümüzde pek çok firma çevre ile ilgili idari ve para cezası yaptırımları ile yoğun şekilde karşı karşıya kalabilmektedir. Firmalar hukuk danışmanları ile bu yaptırımlar karşısında çaresiz kalabilmektedir. Çünkü firmanın hukuk danışmanının ceza hukuku yanında çevre mevzuatı üzerine de uzmanlaşmış olması gerekmektedir. Bu aşamada firmamız çözüm ortağı hukukçular ile birlikte çalışmakta ve yatırımcımıza çevre hukuku alanında yoğun olarak danışmanlık yapmaktadır.
Büyük ölçekli yatırımlar uluslararası finans kuruluşları tarafından desteklenmesi aşamasında finans kuruluşlarının çevre ve sosyal politikaları ile karşı karşıya kalmaktadır.
Finansı sağlayan kuruluş bu finansın kullanılmasıyla kurulacak işletmelerde çevre ve sosyal etki faktörünü gözönünde bulundurmaktadır. Burada amaç küresel ölçekte çevre ve sosyal açıdan farkındalığın yaratılmasıdır.
Ülkemizde bulunan ve bu uluslararası kredilere aracılık yapan bazı finans kuruluşları da ekvator prensiplerine göre hazırlanmış Çevre ve Sosyal Etki Analiz Raporunu istemektedir.
Çevre ve Sosyal Etki Analiz Raporu uzman ekibimiz tarafından ingilizce ve türkçe hazırlanmaktadır. Hazırladığımız raporlar İNGBANK ve ODEOBANK tarafından kabul görmüştür. Aynı yatırımlar için fizibilite raporunu da hazırlamaktayız. İki raporunda aynı firma tarafından hazırlanması raporlar arasında uyumu sağlamaktadır.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları; belediye sınırları ve mücavir alanlar dışı ile kanunlarda münhasıran il özel idaresine yetki verilen hususlarda il özel idaresi; büyükşehir belediyesi sınırları ve mücavir alanlar içinde büyükşehir belediyesinin yetkili olduğukonularda büyükşehir belediyesi, bunların dışında kalan hususlarda büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesi; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde belediye ve organize sanayi bölgesi sınırları içinde organize sanayi bölgesi tüzel kişiliği tarafından verilir.
Gayrisıhhî müessese açmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler başvuru formunu doldurarak yetkili idareye başvurur.
Birinci sınıf gayrisıhhî müesseseleri inceleme kurulu, ilgilinin başvurusundan itibaren en geç yedi gün içinde tesisin kurulacağı yeri mahallinde inceleyerek, yer seçimi raporu formunu düzenler ve görüşünü bildirir. Yer seçimi inceleme kurulunun raporu, ilgili birimin teklifi üzerine yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili merci tarafından üç gün içinde değerlendirilerek yer seçimi ve tesis kurma izni kararı verilir.
Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir. Bu süre sonunda açılma izni alınmadığı takdirde, ilgilinin başvurusu üzerine yer seçimi ve tesis kurma izni iki yıl daha uzatılır.
Çevresel Etki Değerlendirmesi raporu düzenlenmesi gereken tesisler için düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu belgesi ve raporu, yer seçimi ve tesis kurma izni yerine geçer.
Projesine uygun olarak inşa edilmiş birinci sınıf gayrisıhhî müesseselere yetkili idarenin gerekli görmesi veya işyeri sahibinin müracaatı halinde, inceleme kurulunun önerisi üzerine yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından süresi bir yılı geçmemek üzere deneme izni verilebilir.
Yer seçimi ve tesis kurma izni verilmiş veya deneme izni sonunda çalışmasında sakınca bulunmadığı anlaşılan birinci sınıf gayrisıhhî müesseselerin çalışabilmesi için müracaatı takip eden yedi gün içinde yetkili idarenin inceleme kurulu tarafından yerinde inceleme yapılır. Çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi mevzuat hükümlerine uygun olan yerler için diğer tüm bilgi ve belgeler de dikkate alınmak suretiyle, açılma izni raporu düzenlenir ve yetkili idareye sunulur. Yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından üç gün içerisinde işyeri açma ruhsatı düzenlenir.
Birinci sınıf gayrisıhhî müessese başvuru ve beyan formunda yer alan bilgiler esas alınarak bir ay içinde yapılan denetimlerde, beyan edilen hususlara aykırı bir durumun tespiti halinde ilgililer hakkında gerekli kanunî işlem yapılır. Aykırılık ve noksanlıklar toplum ve çevre sağlığı açısından bir zarar doğurmuyorsa, tedbirlerin alınması ve noksanlıkların giderilmesi için bir yılı geçmemek üzere süre verilir. Verilen süre içinde aykırılık ve noksanlıklarını gidermeyen işletmelerin faaliyeti söz konusu aykırılık ve noksanlıklar giderilinceye kadar durdurulur.
Ruhsatın verilmesinden sonra yetkili idare tarafından yapılacak denetim sonucunda toplum ve çevre sağlığı açısından zararlı olan işletmelerin faaliyeti, noksanlıklar ve aykırılıklar giderilinceye kadar derhal durdurulur.
-YATIRIM İÇİN ALANLARIN İMARA UYGUNLUK DEĞERLENDİRMESİNİN YAPILMASI.
-HALİHAZIR HARİTALARIN HAZIRLANMASI.
-JEOLOJİK ETÜT VE ZEMİN ETÜDÜ HAZIRLANMASI.
-1/100.000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILMASI, TAKİBİ VE ONAYLATTIRILMASI.
-1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI HAZIRLANMASI, TAKİBİ VE ONAYLATTIRILMASI.
-1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI HAZIRLANMASI, TAKİBİ VE ONAYLATTIRILMASI.
-1/1.000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI HAZIRLANMASI, TAKİBİ VE ONAYLATTIRILMASI.
-İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİNDE VE YENİ PLAN HAZIRLANMASINDA KURUM GÖRÜŞLERİNİN TAKİP EDİLMESİ VE BU SÜREÇTE İSTENEN DİĞER RAPORLARIN HAZIRLANMASI.
Emisyon ve SEÖS Ölçümleri
Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğini Kontrolü Yönetmeliği, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliği ve Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelikleri kapsamında, Sanayi ve enerji üretim tesislerinin faaliyeti sonucu atmosfere yayılan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halindeki emisyonları kontrol altına almak; insanı ve çevresini hava alıcı ortamındaki kirlenmelerden doğacak tehlikelerden korumak; hava kirlenmeleri sebebiyle çevrede ortaya çıkan umuma ve komşuluk münasebetlerine önemli zararlar veren olumsuz etkileri gidermek ve bu etkilerin ortaya çıkmamasını sağlamak amacıyla İşletmelerin kurulması ve işletilmesi için gerekli esasları, işletmeden çıkan hava emisyonları ve işletmenin etki alanı içerisinde hava kirliliğinin önlenmesinin tetkik ve tespiti ile, yakıtların, ham maddelerin ve ürünlerin üretilmesi, kullanılması, depolanması ve taşınmasına ilişkin ölçümlerin yapılması.
İlk ölçüm tarihi esas alınarak, Çevre İzin Lisans Yönetmeliği kapsamındaki işletmeler için emisyon ölçüm raporu geçerlilik süresi iki yıl şeklinde değiştirilmiştir.
Hava Kalitesi Ölçümleri
• Kısa ve Uzun Vadeli Hava Kalitesi Ölçümlerinin Yapılması
• Hava Kalitesi Modellemesi
• Kirlilik Dağılım Haritalarının Çıkarılması
• Tesis Çevresi Hava Kalitesi Haritasının Çıkarılması
• Çöken Toz, Toplam Toz ve PM 10 Analizlerinin Yapılması
• Uçucu Organik Bileşik (VOC) Ölçümlerinin Yapılması
• SO2, NO2, BTX, OZON, HCI, HF Ölçümlerinin Yapılması
Çevresel Gürültü ve Titreşim
Su Atık Analizleri
• pH Tayini
• İletkenlik Tayini
• Renk
• Asidite / Alkanite Tayini
• Fekal / Toplam Koliform
• Toplam Katı Madde
• Çözünmüş Katı Madde
• Çökebilen Katı Madde
• Askıda Katı Madde
• Yağ Gres Tayini
• Sülfit Tayini
• Ağır Metal Analizleri (Cd, Pb, Cu, Ni, Cr, Zn, ...)
• Nitrat / Nitrat Azotu Tayini
• Nitrit / Nitrit Azotu Tayini
• Amonyum / Amonyum Azotu Tayini
• Toplam Azot
• Florür / Klorür
• Krom +6
• Klor / Klordioksit / Serbest Klor / Ozon
• Siyanür / Sülfür / İyodür
• Fenol / Sülfat
• KOİ / BOİ5
• Yüzey Aktif Madde ( Anyonik / Katyonik )
• Silika / Bor / Baryum / Selenyum
• Toplam Fosfor / Orto Fosfat
Atık Yağ Analizleri
• Atık Yağ (Ek 1) Analizleri
• Arsenik
• Kadmiyum
• Krom
• Klorür
• Kurşun
• Toplam Halojenler
• Poliklorlubifeniller
• Sınıf Tesbitinin Yapılması
• Parlama Noktası Tayini
Atık Çamur ve Toprak Analizleri
• Arıtma Çamuru Analizi
• As (Arsenik)
• Ba (Baryum)
• Cd (Kadmiyum)
• Cr toplam (Krom Toplam)
• Cu (Bakır)
• Hg (Civa)
• Mo (Molibden)
• Ni (Nikel)
• Pb (Kurşun)
• Sb (Antimon)
• Se (Selenyum)
• Zn (Çinko)
• Klorür Florür
• Sülfat
• DOC (Çözünmüş Organik karbon)
• TDS ( Toplam çözünen katı)
• Fenol indeksi
• Proses Atıkları Analizi
• Toprak Analizleri
İş Hijyeni Ölçümü Test ve Analizleri
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı kapsamında çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerle ilgili işhijyeni ölçüm, test ve analizlerin yapılması.
İş hijyeni ölçüm, test ve analizleri; Çalışma ortamında bulunan, çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek her türlü fiziksel (gürültü, titreşim, aydınlatma, iyonlaştırıcı olmayan radyasyon, vb.), kimyasal (toz, gaz, buhar vb.) ve biyolojik, (virüs, bakteri, mantar, vb.) etkenlerin nicelik ve nitelik tayininin Genel Müdürlük tarafından verilen “İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analiz Yeterlik Belgesi” kapsamında yapılmasıdır.
İşyerlerinde bulunan, kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören maddelerin ve çalışma ortam koşullarının tehlikelerinden, zararlı etkilerinden çalışanları korumak zorundadır. Güvenli birçalışma ortamı sağlamak amacıyla çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlere yönelik ölçüm, test, analiz ve değerlendirmeleri, ön yeterlik veya yeterlik belgesini haiz laboratuvarlara yaptırmakla yükümlüdür.
İşveren, iş hijyeni ölçüm, test ve analizlerini risk değerlendirmesine bağlı olarak yaptırır. İşyeri ortamının veya işin gereği olarak kişisel maruziyetlerde farklılık oluştuğunda, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi halinde iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri tekrarlanır.
Ekolojik dengenin zarar görmesi tüm dünyada ve ülkemizde çevre bilincinin gelişmesine neden olmaktadır. Dünya’da sürekli kalite ve yeni yönetim sistemleri işletmecilere sunularak daha verimli ve daha çevreci bir iş yaşamı standardını yakalamak hedeflenmektedir. Bu kapsamda turizm sektörü de yeni bir yaklaşıma; Yeşil Yıldız sistemine yönelmiştir. Yeşil Yıldız Sertifika Sistemi, otellerin ve diğer turizm tesislerinin çevreye duyarlı birer işletme haline gelmelerini sağlayan bir yönetim sistemidir.
Otelleri kapsayan bir çevre yönetim bilincinin kurulmasına ve ilgili personelin eğitilmesine ağırlık verilmesi, uygulamaların takip edilerek desteklenmesi, gerekli düzeltme ve revizyonların da yapılmasını izlemek suretiyle belgelendirme denetimine hazır hale getirmek bu konuya ilişkin hedefler arasındadır.
Hizmetin amacı; otellerin Yeşil Yıldız Standartlarına kavuşması için Yeşil Yıldız politikası oluşturulması ve sistemin belgelendirilmesi aşamasına getirilmesi ve belgelendirilmesine esas süreç yönetimi için danışmanlık hizmetinin verilmesidir.
Anılan sürece bağlı olarak verilecek “danışmanlık hizmeti” kısaca; başta Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ (Tebliğ No:2008/3) uyarınca “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi” alınmasına esas olacak şekilde ilgili mevzuat hükümlerine bağlı olarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarındaki bürokratik işlemleri, resmi prosedürleri, mevzuat uygulamalarına bağlı olarak yürütülmesi gereken tüm işlemleri içermekte olup, mevzuat değişikliklerinden kaynaklı yeni fiili durumların da takip ve yönetiminin yapılarak eksiksiz bir “belgelendirme” süreci için yönetim olarak tanımlanmaktadır.
Sulak alanlar, yüz binlerce yıllık tabi süreçler sonucu meydana gelmiş, zengin bitki ve hayvan türleri ile yoğun organizma koleksiyonuna sahip yeryüzünün en önemli genetik rezervuarlarıdır. Bulundukları bölgenin su rejimini düzenlemesi, iklim dengelenmesi, ekolojik dengenin sağlanması ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında önem taşımaları yanında, balıkçılık, tarım, hayvancılık, saz kesimi, turba çıkarılması ve rekreasyonel faaliyetlere sağladığı imkânlar nedeniyle yüksek bir ekonomik değere sahiptir. Ancak, tüm dünyada başlayan ve hızla gelişen endüstrileşme hareketleri nedeni ile sulak alanlar büyük zarar görmüştür. Buna bağlı olarak da sulak alanlara bağımlı birçok tür tükenme tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır. Ülkemiz, uluslararası RAMSAR Sözleşmesine imza atarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” ile Sulak Alanların Korunması ve akılcı kullanımının sağlanmasını amaçlamaktadır. Bakanlık, koruma statüsündeki alanların korunması, kaynak değerlerinin devamlılığının sağlanması, geliştirilmesi, yönetimi ve tanıtılması ile ilgili planlama esaslarına ilişkin karar ve hükümleri belirleyen, bölgedeki faaliyetler için kılavuz teşkil eden Yönetim Planı hazırlama çalışmalarını yürütmektedir. Yönetim Planları hazırlanarak, sulak alan ve göllerin doğal değerlerinin, sorunlarının ve tehditlerinin tespit edilerek yapılan Yönetim Planlarında alınacak tedbirler ortaya konulmaktadır. Bölgedeki faaliyetler için rehber olacak teknik raporun hazırlanması kapsamında yapılan tüm çalışmalar, şirketimizde bulunan farklı uzmanlar, akademisyenler tarafından yürütülmektedir.
Orman Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ÇED sürecinde proje alanı ve özelliklerine göre proje sahası Ekosistem Değerlendirme Raporu hazırlanmasını talep etmektedir. DKMP Genel Müdürlüğü tarafından, birçok yatırım için istenilen bu çalışmalar özellikle Rüzgar Enerji Santralleri (RES), Güneş Enerji Santralleri (GES) ve Madencilik Projeleri için; 'Ekosistem Değerlendirme Raporu' ile Hidroelektrik Santraller İçin; HES Projeleri ve Diğer Hidrolik Faaliyet Talepleri İçin Değerlendirme Raporu özel formatları geliştirmiştir.
Ekosistem Değerlendirme çalışmaları; proje alanı özelliklerine göre konularında uzman ve alanında bilimsel yeterliliklere sahip akademisyenler tarafından alandaki ekosistem çeşitliliği ve özellikleri; habitat tipleri, hassaslık, nadirlik ve koruma önceliği durumları tespit edilerek, meteorolojik verilerin kullanılması ile yapılacak faaliyetten ekosistemin ve habitatın etkilenme durumları faaliyet öncesi ve sonrasına bağlı olarak değerlendirilir. Arazi çalışmaları ile elde edilen bilgiler neticesinde flora ve fauna listeleri hazırlanır ve sistematik kurallara göre sunulur. Ayrıca, alandaki faaliyetlerin flora ve faunaya olabilecek etkileri değerlendirilerek tedbirler ortaya konulur.